2011. november 14., hétfő

Egy közösségi szótár - a Wordnik

Gyakran hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a Google mindentudó, s engem igazából mindig megnyugtat, mikor megtapasztalom, hogy ahhoz, hogy a web által kínált hatalmas adathalmazból ki tudjuk halászni a számunkra fontos információkat, nem elég egy Google-forma nagyszerű eszköz, kell a kereső intellektuális munkája, megkülönböztetni-tudása is. Különösen látványos ez a jelenség, ha pl. a szinonimák használatáról van szó (az "amelyik kutya ugat, az nem harap" közmondásban a kutyát nem helyettesíthetem az "eb" szóval) vagy az azonos alakú szavak megkülönböztetéséről.



E kihívásra próbál válaszolni a Wordnik online szótár. Az online megjelenés önmagában még nem nagy kunszt, mondhatnánk elvárás napjaink szótáraival kapcsolatban a rugalmasság, a gyors bővíthetőség, az egyszerű, de sokoldalú kereshetőség.



A Wordnik azonban, amellett, hogy igazi webkettes, közösség által (is) épített szótár, egyesíti magában a szinonima- és értelmezőszótárak, valamint a tezauruszok funkcióit, de ugyanúgy megtaláljuk benne a közösségi web funkcióit, a megosztási és véleménynyilvánítási lehetőséget is.

Néhány héttel ezelőtt a nyest.hu publikált elemzést az adatbázisról.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld, kattints a linkre: Wordnik

A képek forrása: nyest.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...