2012. március 26., hétfő

A Víz alkotópályázat eredményhirdetése



Stílusosan a víz világnapjához kapcsolódóan tartottuk meg az idei, októberben meghirdetett pályázatunk eredményhirdetését. Erre az alkalomra berendeztünk egy kiállítást is a könyvtárban, ahol a pályázatokat az érdeklődő diákok, tanárok is megnézhették.
Az elmúlt évhez hasonlóan idén is sok értékes pályamunka született (összesen hetvenhét pályázat érkezett be, és mintegy kilencven diák vett részt az alkotómunkában).
2010 óta a Szluha Vilmosról, iskolánk egykori rajz és művészettörténet tanáráról elnevezett alapítvány 50.000 Ft-tal támogatja alkotópályázatunkat, amit a legsikeresebb pályázók között osztunk szét
Két kategóriában hirdettünk eredményt: kiemelkedő teljesítmény, dicséret. A kiemelkedő teljesítményt nyújtók ösztöndíjat, a dicséretben részesülők pedig csokoládét kaptak. Minden díjazott átvehetett továbbá egy oklevelet és egy külön erre az alkalomra készült kitűzőt.
A legértékesebb jutalmat, a 10 000 Ft-os fődíjat idén Kelemen Bíborka 12. a osztályos tanuló érdemelte ki. Gratulálunk neki és minden díjazottnak!
            Köszönjük a diákok lelkesedését, és szaktanárok segítő munkáját. Jövő évi témánk a Föld lesz.
A rendezvényt Karancz János 11. c osztályos tanuló jojóbemutatója, illetve a 11-12.-es lányok kórusa színesítette. Köszönet nekik, illetve Orosz Erzsébet tanárnőnek a közreműködésért.

Buncsák Piroska

A pályamunkák értékeléseinek megtekintéséhez kattints a "tovább" linkre!


A 2011-2012-es Víz  alkotópályázaton kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákok

Prezentáció

Szubi Martin 9.a

Öt prezentációjával mennyiségi és minőségi tekintetben is uralta a mezőnyt. A vízözön a különböző népek mitológiájában (irodalom), A tengeralattjárók fejlődése (történelem), Vízierőművek (fizika), A víz szerepe az élő szervezetben, sejtben (biológia), A világ nevezetesebb karsztbarlangjai (földrajz). Kivétel nélkül mindegyikről elmondható, hogy professzionális munka. A szaktanárok egybehangzó véleménye, hogy Martin prezentációi szakmailag igényesek, alapos kutatómunka áll mögöttük. Külön erénye a lényegkiemelés, szemléletes ábrázolás. A tartalmi korrektséget jól kiegészítik a kreatív animációk. Stílusa, képi világa egységes, ugyanakkor teljesen egyedi, csak rá jellemző. A didaktikus felépítést és elrendezést a látvány szépsége, gazdagsága, valamint ízlésessége erősíti. A háttérképek hangulatosak, illusztratívak, olykor szellemesek, az előtér szövegblokkjai jól kiemeltek, könnyen olvashatók. Martin, ahogy kértük, óratartásban gondolkodik, azaz jegyzeteket is készített, amelyek kiegészítő információkkal teszik teljesebbé az éppen tárgyalt témakört. A felhasznált forrásokat precízen megjelöli.

Valus Dávid               7.b
A tengeralattjárók fejlődése
Több korszakon keresztül tekinti át a tengeralattjárók fejlődését s az ezekhez kapcsolódó haditechnikai újításokat. Kitér harcászati szerepükre, a továbbfejlesztés okaira.
Bőséges háttérinformációkkal rendelkezik. Az illusztrációk jók, az egyes dián elhelyezett szöveg mennyiségét célszerű lenne csökkenteni, a hallgatóság megkímélése (követhetőség, jegyzetelhetőség) miatt. Az áttekintett anyag mennyisége, az elrendezendő információ óriási halmaza kiemeli a mezőnyből prezentációját.   
Példamutató alaposság, igényesség jellemzi a fiatal pályázót. A mellékelt jegyzetanyag kimerítő. A szöveg jól olvasható, a képanyag gazdag. A háttérszín kiválasztása nem mindig szerencsés, de ez nem rontja el a tetszetős összképet. A tartalom és kivitelezés szempontjából egyaránt ígéretes munka.

Icsei Gergely             7.b
A hajózás, az ipar és a kereskedelem fejlődése Föníciában                                
Icsei Gergő munkájáról is csupa pozitívum mondható el. A témát szép alaposan mutatja be, a térség fejlődésének minden lényeges mozzanatára kitér, az ő háttérismerete is tiszteletre méltó. Ráadásul sikerül elkerülnie azt a hibát, hogy az egyes diákon túl sok adatot, feliratot szerepeltessen. Szakszerű, alapos, korrekt, ízléses munka. A dián lévő szövegek jól kiemelik a lényeget, könnyen olvashatók, a jegyzetanyag részletező, alapos. Kisebb hiányosság, hogy lemaradt a források felsorolása.

Aigner Lucia              9.d
Az árvizek létrejötte            
Évről évre tapasztaljuk, hogy mindig akad olyan pályázati téma, amely személyesen is megszólít valakit. Luciánál is ez történt. Tudni kell, hogy családi házuk a Duna-parton áll, együtt élnek az árvizekkel, ilyen időszakokban például csónakkal közlekednek, gumiruhát öltenek.
Pályázata azonban sokkal több, mint személyesen átélt élmények bemutatása – a saját fotók, a művészi feldolgozást felidéző Petőfi-sorok, a térkép, az animáció hangulatos kiegészítői a mindenekelőtt tudományos-szakmai alapossággal, gondossággal összeállított prezentációnak. Megismertet az árvizek létrejöttének okaival, lefolyásuk módjával, főbb fajtáival. Külön érdekessége, hogy mellékel egy listát árvízfigyelő weboldalak címével. Szakszerűen megjelöli a forrásokat. A tartalom és látvány gazdagsága, élményszerűsége miatt eltekintettünk attól a hiányosságtól, hogy a szövegek a kis betűméret miatt olykor nehezen olvashatók

Esszé
Tihanyi Szilvia           9.c
A viking hajósok
Az írás a címben jelzett témát fejti ki. A hajók építését, a kereskedelmi és hadi hajók sajátosságait, típusait, majd ezek – főleg harcokban történő – alkalmazását mutatja be. Fő erénye: nem elégszik meg a jelenségek felsorolásával, kitér az okokra, összefüggésekre, következményekre is.
A bemutatás élményszerű. Az esszét olvasva feltárul előttünk egy különös népcsoport férfi tagjainak szigorúan szabályozott, küzdelmes, olykor megmosolyogtató, mégis tiszteletre méltó életvitele. Hiányosság azonban, hogy nem tájékoztat a felhasznált irodalomról, pedig érzékelhető, hogy gazdag forrásanyagot használt, amiből ügyesen válogatott, s amit ügyesen dolgozott egységes egésszé. Kilencedikes diáktól nagyon szép munka.

Rónavári-Kedves Dániel      8.c
Esszék: A víz megjelenése az irodalomban (magyar), Ivóvízellátás és szennyvíztisztítás (kémia), A geotermikus energia (fizika), Az árvizek létrejötte (földrajz), A világ nevezetesebb karsztbarlangjai (földrajz), A víz motívuma az operákban (ének)
Mese: Az élet forrása
Prezentáció: Die Wassersport (német)
A felsorolásból is látszik, hogy sokrétű, a témát sokfelől közelítő kutató- és feldolgozó munkát végzett. Szereti több műfajban is kipróbálni magát. Törekszik az egyes tudományterületek közötti összefüggések megmutatására. Esszétémáit logikusan építi fel, sok háttérismerettel rendelkezik. Dicséretes és példamutató ez a vállalkozó kedv, még akkor is, ha a bőséges forrásanyagot nem mindig sikerül megfelelően rendszerezni, sűríteni.

Riport, tudósítás

Benkő Éva Laura      12.d
Egy fürdő bemutatása
Élményszerű, érdekes, szórakoztató tudósítás a Lukács fürdőről. Érezhetően élvezi a témát, „fürdik” az ötletekben, a fiktív párbeszédek kitalálásában. Egy látogatás személyes élményét közbeszúrt „beszélgetésekkel” fűszerezi. Erényei a természetesség, az oldottság, az információgazdagság és a lelkesedés. A fürdőt alaposan bemutatja, megismerjük az épületet, a szolgáltatások széles skáláját, sok érdekes apróságot a fürdő mindennapjaival kapcsolatosan. Olyan lelkesedéssel kalauzol bennünket egyik helyszínről a másikra, hogy magunknak is kedvünk támad kipróbálni a hangulatos fürdőt. Stílusa könnyed, természetes, a témának megfelelő.

Fordítás (angol)


Kővári Dániel            11.a    
Részletek egy tengeri expedíció történetéből

A fordító ügyesen megbirkózott a szöveg nehézségeivel, buktatóival. Nyelvtudása biztos, fordítókészsége jó. Színvonalas, alapos munkát végzett. Fordítása ideális ötvözete a pontos, szöveghű és szabadabb nyelvi megoldásoknak. Gördülékeny, koherens magyar szöveggé formálta az angol eredetit, különösen jól sikerült
a drámai feszültség megteremtése:
„Az erős hullámverés közepette hallottam egy gyenge segélykérő kiáltást, láttam Hermann fejét és integető kezét, valamint egy homályos zöld dolgot a vízben, közel hozzá. Hatalmas hullámok közt küzdött, hogy visszakerüljön a hajóra. Torstein és én voltunk az elsők, akik észrevettük és a hideg kirázott minket a félelemtől.”

Makett

Frajna Mirella           8.c
Vízimalom
Kreatív és impozáns alkotás. A malom egy valóságos épületegyüttest jelenít meg, lakóépület, melléképület, maga a malom és a malomkerék a mederrel. A makett egyik erénye a valósághű ábrázolás, pl. magas malomház, malomkerék és épület aránya stb. Erős, stabil, szépen kidolgozott az egész építmény. Az épületegyüttest körülvevő fű és a köves meder  hatásosan teremti meg a természeti környezet illúzióját. Elismerésre méltó a sok apró részlet élethű megformálása, az alapanyagok jó megválasztása, a festés ízlésessége. Statikai szempontból is remekül megtervezett és kivitelezett munka. Nem szóltunk még arról, hogy ez egy működő makett. A kereket motor hajtja. Másfél liter víz ráöntésével illusztrálható, hogyan is működnek az ilyen típusú malmok. Köszönjük az áldozatos munkát, a rendkívül színvonalas alkotást.

Kékesi Patrícia
Bucsánszki Renáta   9.a
Sziget (A Legyek Ura)         
A sziget című makett alkotói évek óta szépséges makettekkel örvendeztetnek meg bennünket. Ezúttal A Legyek Ura című regényhez kötődik alkotásuk. Stílusuk egyéni, jól felismerhető. Ezúttal is központi szerepet kap a tájábrázolás, a növényzet és domborzat kialakítása, a regénybeli helyszínek felidézése. Nagyon érzékletes a szigetet körülvevő, fodrozódó víz ábrázolása. Anyaguk a fa, gipsz, hungarocell, festék. Legelsőként, már év elején beadták szép, igényes, komoly munkájukat. 

Társasjáték

Tőke Péter
Kaló Bálint     10.b
Africa's Water System Board Game

A játék az Afrika vízkészletével való gazdálkodást eleveníti meg: víztisztító üzemeket kell létesíteni, hálózat fejlesztésével országok vízigényét kell kielégíteni. A pályamunka többféle játékmechanizmust ötvöz: gazdasági, stratégiai, területfoglalós, küzdelmet modellező játékok motívumaiból építkezik. Nagyon szép tábla készült a játékhoz, amelynek elemei gazdagon kidolgozottak. Az egyéb kellékek, lapkák viszont még fejlesztés alatt állnak, további munkát igényelnek. A játék összetett, a gazdag taktikai és stratégiai lehetőségeket kedvelők számára nyújthat elsősorban élvezetet. Mindamellett a kockadobással (küzdelem) és a küldetéskártyákkal megmarad némi szerencsetényező, ez kedvez a kevésbé gyakorlott játékosoknak is.
Szerencsésebb lett volna talán magyar nyelvű címet adni a kiadványnak. (mellesleg nem pontos a helyesírás – az angol címben a szavak nagybetűvel kezdődnek). A pályázat legfőbb érdeme az eredeti ötletben rejlik. Vonzó és tiszteletreméltó az összetett játékmenet megalkotása.

Filmriport
           
Indratro Timon, Németh Ádám, Facskó Balázs     9.c
Szentkirályi   

A riportfilm a Szentkirályi ásványvíz gyártásáról szól. A film első felét a minőségbiztosítási igazgatóval folytatott irodai beszélgetés teszi ki. Noha az elhangzó információk érdekesek, a vágások, áttűnések is jók, sajnos a beállítás kissé suta és statikus, így figyelmünk kissé el-ellankad. Zavaró az is, hogy a riportalany végig hintázik karosszékében, ami komikus hatású. Nagyon jó viszont a helyszín bejárása, a gyártástechnológia ismertetése, az egyes munkafolyamatok bemutatása, a záró képsorok is erőteljesek. A zene ezúttal is jól aláfesti a látványt. A film tehetséges alkotógárdát mutat, még akkor is, ha idei filmjük kissé talán erőtlenebb, mint az eddigiek. Köszönjük a filmes csapat munkáját, sok szabad órájukat áldozták erre a filmre (leutazás Szentkirályra, a riport megszervezése, felvétel, vágás, zene kiválasztása, kérdések kitalálása stb.) Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy képesek voltak kapcsolatot kiépíteni egy ilyen jelentős céggel, a gyár rangos szakembere olyan komolysággal és igényességgel mutatja be nekik a terepet, mintha profi filmeseknek nyilatkozna. Alkotásuk informatív, sok érdekes részletet mutat be a mindennapi ember számára ismeretlen iparágról.

Képregény

Sántha Emese            11.c
Mese 

Emese kiváló rajzkészséggel rendelkezik. Könnyedén vet papírra díszes ruhát, vágtató lovat, erdős tájat. De amivel a leginkább elbűvöl bennünket, az az emberi arcok ábrázolása, legyen az férfi vagy nő, fiatal szépség vagy vén anyóka. Könnyedén veti papírra mindegyiket. Szereplőinek arca egyénített, kifejező.  Ügyesen alkalmazza a képregény technikát, a részletek kiemelését, a hangsúlyozást, a speciális perspektívát, a tömörítést, a szövegbuborékokat. Dicsérendő, hogy a történetet (mesét) is ő maga írta. Pályázata így minden elemében önálló alkotás. 

Novella

Nagyházi Márton      12.a
A Duna kiszáradása 
                       
Jó íráskészség, könnyed, kiforrott stílus, színes nyelvhasználat jellemzi a pályázót. A mikszáthi anekdotikus hagyomány folytatóját fedezhetjük fel benne. Kifogyhatatlan mesélőkedv jellemzi, könnyed, derűs hangvételben, finom humorral mutat rá közéletünk visszásságaira, a politika fonákságaira. A történet sok abszurd elemet tartalmaz, ilyen például a bonyodalom: amikor a főhős átka miatt a Duna kiszárad. A következmények láncreakciószerű megjelenítésében „fürdik” igazán a szerző, igazi politikai pamfletet olvashatunk, amely mellesleg rendkívül tájékozott és éles szemű, a politikához értő szerzőt sejtet. Kicsit sántít a motiváció (a Duna elátkozása, a tér-idő fonál), és kissé bőbeszédű a mesélés, a tömörítést még tanulnia kell, de mindenképpen biztatnánk a további írásra, mert van tehetsége hozzá.

Vers

Török Anna    10.a
Cseppek

Igazi miniatűr műremek a vers. Szerzőjének van füle a versritmushoz, bravúrosan koppannak egymás után az ütemhangsúlyok, mint megannyi vízcsepp. Ügyesen használja az ismétlést, a soráthajlásban rejlő disszonanciát, rímei erőteljesek. A szerelmi témát sejtelmesen és hatásosan érzékelteti. Egy másik verssel is pályázott (Boldogságforrás). Formai szempontból az is kifogástalan, de a titokzatosság itt néhol a megértés rovására megy. A magyartanárokból álló zsűri egyöntetű véleménye szerint mindkét alkotása, de különösen az első messze kimagaslik a mezőnyből.

Illusztráció       

FŐDÍJ
Kelemen Bíborka      12.a
Juhász Gyula: Tiszai csönd             
Tökéletes illusztráció. Bámulatos képi erővel közvetíti a vers hangulatát, a magányos költő bágyadt érzéseit, az alkonyati fényben céltalanul és reménytelenül veszteglő tiszai hajók ezüstös csillogását. Telitalálat a pasztellszínek kiválasztása, az esti Tisza sárgásbarnás színe, a perspektíva, az arányok, az elmosódó kontúrok, minden. Nagyon fontos megjegyezni, hogy Bíborka festménye több illusztrációnál, olyan erős szuggesztivitás árad belőle, hogy a versszöveg nélkül is tökéletesen megáll a lábán. Minden tekintetben kiemelkedő alkotás.
Bíborka nem először pályázott. Emlékszünk Arany János Híd-avatásához készült könyvecskéjére, és a tavalyi illusztrációra, mely Nagy László a Tűz c. verséhez készült. A fődíjjal egyben szeretnénk megköszönni egész eddigi munkáját és, hogy rajzaival hozzájárult ahhoz, hogy alkotópályázatunk színvonalas, valódi értékeket felmutató eseménnyé nőtte ki magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...