2012. október 1., hétfő

Elkezdődött az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

„Az iskolai könyvtár a tanulást segítő szolgáltatásokat, könyveket és egyéb forrásokat biztosít, amelyek az iskolai közösség minden tagja számára lehetővé teszik, hogy kritikus gondolkodókká, valamint minden típusú és formájú információhordozó hatékony alkalmazóivá váljanak.”
(Az IFLA és az UNESCO közös iskolai könyvtári nyilatkozata)

Az iskolai könyvtárak sokoldalúak. Mindig is sokféleképpen támogatták az iskola tanulóit, pedagógusait. A könyvtárostanárok a múltban, a jelenben és a jövőben is hinni fogják, hogy hatékony, életközeli és gyerekbarát iskola nincsen jó iskolai könyvtár nélkül!

Iskolai könyvtár:

Kulcs a múlthoz, jelenhez és a jövőhöz

School Libraries:

a Key to the Past, Present & Future

Ezt hangsúlyozandó az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL)kezdeményezésére 1999 óta a világ egyre több országában ünneplik októberben az iskolai könyvtárakat. 2008 óta az egész október hónapban zajlanak a népszerűsítő és szakmai programok.
Ehhez a kezdeményezéshez Magyarországról a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csatlakozott először 2002-ben. Majd a kezdeményezés a Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) is köszönhetően országos eseménnyé fejlődött. Így ebben az évben éppen 10 éve már, hogy az első rendezvényeket megszerveztük az Iskolai Könyvtárak Világnapja alkalmából.
Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja keretében arra törekszünk, hogy széles körben hívjuk fel a figyelmet sikereinkre, lehetőségeinkre, problémáinkra. Így kérünk mindenkit, aki egyetért az iskolai könyvtárak nevelésben-oktatásban és a könyvtári rendszerben betöltött fontos szerepével vegyen részt programjainkon és csatlakozzon valamilyen saját eseménnyel is!
Debrecen – Budapest, 2012. szeptember 23.

    Seressné Barta Ibolya                             Dr. Széles Dezsőné könyvtárostanár                                              igazgató
Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Debrecen
Szakmári Klára
elnök



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...