2014. március 12., szerda

Öregdiák-találkozó - ahogy mi láttuk


Az idei évben március negyedike szokatlanul hosszúnak és nyüzsgőnek ígérkezett. A megszokott tanítási nap után az iskola nemhogy nem ürült ki, de kora estétől ismét kezdett megtelni egykori árpádos tanulókkal, tanárokkal. A mára már hagyománnyá vált öregdiák-találkozóra érkezett vendégek zsivaja betöltötte az aulát, amely a találkozásokon túl évről-évre kiállításnak is helyet ad.
Az idei este középpontjában olyan neves és elismert matematikusok, természettudósok álltak, akik egykor az Árpád tanárai, illetve diákjai voltak. Az aulában berendezett tárlat harmincnégy tudós rövid, fényképes élet- és pályarajzát mutatta be, köztük olyan nemzetközi hírű tudósokkal, mint Fejes Tóth László matematikus vagy Simonyi Károly fizikus.
Az este másik programja a zsúfolásig telt könyvtárban zajlott négy tudóssal, akik elfogadták a meghívást, hogy kerekasztal-beszélgetésen osszák meg a résztvevőkkel árpádos emlékeiket. A társaság korelnöke, Herczeg János, Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett matematikatanár káprázatos memóriájával és élményszerű előadásmódjával lenyűgözte a hallgatóságot. Kiss Rita építőmérnök, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének docense, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a megszólalók között egyetlen nőként a társaság színfoltja volt. Tichy Géza, az ELTE TTK Szilárdtestfizika Tanszék professor emeritusának visszaemlékezéséből nemcsak pajkos diákcsínyekre derült fény, de azt is megtudtuk, hogy édesapja és két lánya révén három generációs kapcsolat fűzi az Árpádhoz. Csonka Szabolcs fizikus, a BME Talentum Akadémiai Díjas docense, a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek legfiatalabbja többek között arról beszélt, milyen sokat köszönhet egykori iskolájának, különösen fizikatanárának és matematikatanárainak.

Az idén újonnan bevezetett elektronikus jelentkezési rendszer nemcsak gyorsította a regisztrációt, de a jövőben megkönnyíti az öregdiákokkal való kapcsolattartást is – így már most elkezdhetjük az előkészületeket a következő tavaszra, a gimnázium épületének 75. születésnapjára tervezett nagyszabású iskolatörténeti kiállításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...