2014. május 16., péntek

Könyvtár: ahol tisztelik a peremre szorult fiatalokat

Amy Cheney rátette az életét, hogy könyvtárosként a társadalom perifériájára szorult embereknek -- és különösképpen is fiataloknak -- segítsen. A magát vállalkozónak, innovációs és kapcsolatépítő szakembernek valló könyvtáros, akinek munkáját több országos díjjal is elismerték, a Lee&Low Booksnak adott interjújában a fogva tartott fiatalok között szerzett könyvtárosi tapasztalatairól nyilatkozik. 

Azért dolgozik -- mondja -- hogy a könyvtárlátogatás mindenki számára jog legyen és ne privilégium. Amy szerint a fiatalok nagy részének negatív tapasztalatai vannak, többeknek viszont semmilyen kapcsolata sincsen a könyvekkel, így sokan, akik bekerülésük előtt egyáltalán nem olvastak, épp az intézetben szereznek élményt az olvasás szépségéről, és itt többet olvasnak, mint egész addigi életükben. A könyvekkel és az olvasással való kapcsolatuk ellenére a fiatalok számára a könyvtár nagyon is kedvelt tereppé vált: itt tisztelik és elfogadják őket. A könyvtár tere -- ahol társasjátékok is várják a gyerekeket -- amúgy is egészen más, mint az intézet más részei: itt növények vannak, ablakok, az ablakokon át pedig látni a fákat, madarakat, a természetet... Ez a barátságos környezet és a könyvek új élménye nemcsak abban segít, hogy a fiatalok viszonya javuljon az olvasással kapcsolatban, de stresszoldó hatásuk valóságosan életmentő, terápiás hatású a fogvatartottak számára, így a könyvtáros segítő szakemberként is működik.


A könyvtárban tilos olyan könyveket tartani, amelyek szexualitással vagy erőszakkal kapcsolatos jeleneteket ábrázolnak, és fegyver- vagy alkoholkészítésről szólnak. A könyvtárba bekerülő könyveket összetett szempontok alapján választják ki, mérlegelve, melyek azok a művek, amelyek leginkább segítik a fiatalok életét. Az "In the Margins Book Award" díjat pedig arra alapították, hogy megleljék a legjobb könyveket azon fiatalok számára, akik mélyszegénységben élnek az utcán vagy nevelőintézetekben.

Amy üzeni: ne féljünk az élet perifériájára szorult fiatalokkal dolgozni. Általános félreértés, hogy velük nehéz az együttműködés, miközben nagyon találékonyak, viszont egy olyan csapdába bezárva szenvednek, amelybe nem önhibájukból záródtak bele. A titok nyitja, hogy megtaláljuk azokat a tereket, ahol leginkább fejlődhetnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...