2015. január 23., péntek

Hogy a naplóról ne csak a félévzárás jusson eszünkbe... :-)

Te írtál már naplót? Őrzöd-e az írásaidat? Visszaolvasod-e őket néha? Szívesen olvasnád mások visszaemlékezéseit is? Ezúttal könyvtárunk gyűjteményének naplóiból válogatunk: találtok vicceseket és komolyakat, fiktíveket és valóságosakat, fiatalok, gyerekek, felnőttek által írtakat. Hogy a naplóról ne csak a félévzárás jusson eszünkbe... :-)


Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900 
Nem hiszem, hogy sok író van a világirodalomban, akinek felnőtt életműve gyermekkori írásaival kezdődik. Ez is karintiáda, e rendkívüli egyéniség életére jellemző adalék. Mintha az érett és kiteljesedett művész utólag és visszamenőleg találta volna ki gyermekkori naplóit, regényeit, verseit – és mintha az éretlen gyermek tizenéves korában előre meghatározta volna későbbi írásainak jellemzőit, témáit, szemléletét, hangulatát. (részlet az Utószóból - Szalay Károly)

Mark Twain: Ádám és Éva naplója 
Hallott-e valaki Samuel Langhorne Clemensről? Csak a nagyon művelt irodalomtörténészek. De Mark Twain hajósinasról, aki egy mérő ónnal méregette a Mississippit, van-e három méter és nyolcvan centi mély, mert akkor nem feneklik meg a hajó (ezt jelenti az írói álnév), továbbá az aranyásóról és az Oxfordi Egyetem díszdoktoráról, Tom Sawyer és Huckleberry Finn halhatatlan alakjának, valamint az Artúr király udvarában ügyeskedő jenkinek megalkotójáról mindenki tud. Mark Twain egyik legbájosabb könyve az Ádám és Éva naplója; a bölcs irónia klasszikusa. Jean Effel két esztendős volt 1910-ben, mikor Mark Twain elhunyt. Lenin- és Béka-díjai ellenére zseniális karikaturista és rajzfilmtervező, aki a világ teremtésétől Franciaország történelméig mindent meg tudott rajzolni a maga összetéveszthetetlenül bájos módján. 


Townsend, Sue: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
Hogyan viseli Adrian Mole (aki megtévesztő neve ellenére fiú) pattanásait, anyja el-, majd visszaköltözését, apja munkanélküliségét, nagyanyja harciasságát, a saját, valamint öreg barátja kutyáját, olykor csapodár szerelme közelségét, távollétét, a trónörökös esküvőjét, a mandulaműtétet és a zoknit 1982-ben? Hazájában, Angliában már mindenesetre több millióan e titkok tudói. Vagy mert a könyvet olvasták, vagy mert az abból készült musicalt látták, esetleg a BBC rádiójátékát hallgatták.


Anne Frank naplója : 1942. június 12 - 1944. augusztus 1. 
Tavalyelőtt lett volna ötvenéves Anne Frank. Életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frankfurt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket. Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. március ?-án.

"Az ember gazdagságot, tekintélyt, mindent veszíthet, a lelki boldogsága azonban legfeljebb csak háttérbe szorulhat, de újra és újra éled, amíg csak él. Amíg bátran nézel az égre, addig érzed, hogy tiszta a lelked és újra boldog leszel."

Berr, Héléne: Héléne Berr naplója : 1942 - 1944 
„Ma a metrón az jutott eszembe, hogy vajon az emberek felfogják-e, mit jelent húsz évesen helyt állni ebben a rettenetes viharban, amikor ebben az életkorban éppen hogy a világ szépségét kellene befogadnunk, és ki kellene tárnunk a szívünket az embereknek?” Hélène Berr úgyszólván első perctől tisztában van vele, hogy történelmi időket él, és aggályos pontossággal jegyez fel minden említésre méltót, a megszállt Párizs hétköznapjait; azt a világot, amely fokról fokra merül az egyre áthatolhatatlanabb sötétségbe. A huszonéves lány 1942 kora nyarától 1944 kora tavaszáig dokumentálja érzéseit, élményeit, gondolatait. De a könyv nemcsak arról ad mesteri képet, hogyan ritkul meg egy nagypolgári család körül lassan a levegő, hanem arról is, mennyi lelkierő, méltóság, együttérzés, tudatosság, emberi tartás, bátorság, sőt, hősiesség volt ebben a törékeny diáklányban.

Az olvasó ezt a közel hatvan év múltán előkerült művet – a számos publikált visszaemlékezés közül – akaratlanul is Anne Frank naplójával állítja párhuzamba. Az írás személyessége és közvetlensége a Journal d'Hélène Berr-t az egyik legkeresettebb könyvvé tette Franciaországban.

Az ismertetések és a képek a moly.hu-ról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...