2011. február 28., hétfő

Ajánló

Ebben a bejegyzésben a múlt héten érkezett új könyvek közül szemezgetünk: reál érdeklődésűek és természetbúvárok, nektek szól ez a post!
  1. Tréfál, Feynman úr?
    Richard Feynman Nobel-díjas fizikus volt, de ha kézbe vesszük ezt a könyvet (veszélyes üzem, mert letenni nem lehet), kalandos élete mellett a Nobel-díj szinte csak ráadás. Ha valakitől, hát tőle feltétlenül megtanulhatjuk, hogy a kíváncsiság az élet egyik fő mozgatórugója, erről ő, a magát "mindenre kíváncsi pasasnak" tesz tanúságot. "Önéletrajzi könyvében a maga utánozhatatlan stílusában meséli el nekünk, hogy miről csevegett az atomfizikával kapcsolatban Einsteinnel és Bohrral; hogyan nyitotta ki a feltörhetetlennek hitt iratszekrényeket, bennük a legféltettebb atomtitkokkal; hogyan kísért balettelőadásokat a bongódobján; hogyan nem festette meg a meztelen torreádornőt - és még sok más elképesztő kalandot." (Libri)
    Feynman úr önéletrajza már a negyedik kiadást éri meg Magyarországon - még akkor is érdemes kipróbálnod, ha irtózol a fizikától (saját tapasztalat :)!

  2. Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?
    "Minden egyes ember meg tud változtatni valamit - minden nap és minden percben." - Talán ez az a nagyon hitelesen élt ars poetica, amely Jane Goodallt, a világhírű csimpánzkutatót annyira elismertté és népszerűvé tette az egész világon.
    "... új könyvéből megtudhatjuk, hogyan próbál a természet alkalmazkodni napjaink megváltozott körülményeihez, és megismerhetünk néhány olyan férfit és nőt, akik elszántan és a nehézségekkel nem törődve, akár hosszú évtizedeken keresztül dolgoznak azért, hogy egyes állatfajokat megmentsenek a kihalástól. Jane Goodall magával ragadó stílusú könyve mindannyiunkat ráébreszt arra, milyen sokat számít akár egyetlen ember szenvedélye és kitartása, és mennyi mindent tehetünk akár mi magunk is a természet sokszínűségének megőrzéséért."
    Jane Goodall szerte a világon számos intézményt hozott létre a környezetvédelemért, képzéseket, rendhagyó órákat szerveznek számos országban. Magyarországon a Jane Goodall Intézet várja szeretettel az érdeklődő tanárok és diákok jelentkezését.

  3. David McCandless: Az információ gyönyörű
    Arról írni, hogy mi is az infografika, több, mint bizarr volna - egy soron következő bejegyzésben mindenesetre megpróbálok kedvet csinálni ehhez a műfajhoz. Arról, hogy egy sor, egyszerű táblázatban vagy diagramon közzétett számadatból hogyan lehet izgalmas, minden tekintetet vonzó grafikát készíteni, szavak helyett beszéljen egy infografika a "social media" történetéről.
    Tetszik? Ha felkeltette az érdeklődésedet, keresd David McCandless könyvét a könyvtárban, és etesd meg a feedolvasóddal az infographics.blog.hu-t!

  4. Hetven rejtély a természet világából
    Az a típusú könyv, aminek láttán ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy végighasalj a szőnyegen, mint otthon, kisgyerekként, és belefeledkezz egészen. Az Athenaeum Kiadó Hetvenes sorozatában megjelent kötet "több mint hatvan elismert természettudós közreműködésével született meg". Biztos vagyok benne, hogy a természettudomány rejtélyeinek széles spektrumából merítő albumban mindenki talál kedvére való témát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...