2011. február 12., szombat

Flashcards

Az előző, néhány webkettes nyelvtanulási lehetőséget bemutató post után ma ráakadtam egy újabb, a közösségi web adottságait kihasználó tanulási módszerre. A quizlet.com-on minden nap ezerszámra (!) születnek a "flashcard"-ok.

Biztosan te is tanultál már úgy idegen nyelven szavakat egy-egy szódolgozat vagy témazáró előtt, hogy kis cetlik egyik oldalára az idegen nyelvű alakot, a másik oldalra a magyar jelentést írtad fel. Mikor tisztességes mennyiség összegyűlt, csak szanaszét kellett szórni a cédulákat, aztán nekihasalva egyesével kitalálni-megtanulni, hogy a kezedben tartott példány másik oldala mit rejthet.

Ezt a módszert helyezi flash alapokra a quizlet.com - idő- és papírkímélőbb megoldás! Nemcsak nyelvtanulásra, de bármilyen vizsgára, dolgozatra (legyen az matek, vagy bármilyen természettudományos tárgy, töri, földrajz avagy irodalom) felkészülésben segíthetnek a flashcardok, és az egyes tananyag-csomagokhoz társuló online tesztek. Az oldal használatakor - amire ha facebook-felhasználó vagy, még csak regisztrálni sem kell, elegendő egyszerűen engedélyezned a hozzáférést az alkalmazáshoz - kipróbálhatjuk a többiek által feltöltött kártyákat, de saját gyűjteményeket is létrehozhatunk, megoszthatunk a többi felhasználóval. Azt, hogy ez pontosan hogyan is történik, az alábbi videó szemlélteti:

Tour of Quizlet.com from Phil Freo on Vimeo.

Az oldalt 2005-ben alapította San Franciscóban egy akkor másodéves egyetemista, Andrew Sutherland. Jelenleg olyan emberek finanszírozzák, akik mélyen elkötelezettek az oktatás területén - nekik is köszönhetően a quizlet.com használata teljesen ingyenes, és a regisztráció sem feltétlenül kötelező. Iskolai és otthoni tanulásra, tanításra egyaránt ideális.

A quizlet.com szerkesztői az oldal működtetésén túl saját blogot és fb-oldalt/alkalmazást is üzemeltetnek. Az oldal az Egyesült Államok legnagyobb független, tanulást segítő weboldala - arról, hogy Andrew Sutherlandék ötlete mennyire befutott, ez a statisztika is tanúskodik.



Összefoglalva: kalandos kedvűek, geekek, nyelvtanulók, hajrá; nektek, nekünk való weboldal! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...