2012. február 17., péntek

Hangoskodó könyvek

Az előző postban szó volt podcastokról, a napi rutin - mint a sorbanállás vagy a közlekedés - üres perceinek kihasználásáról. Most néhány ingyenes (és legális! :-) hangoskönyv-forrást szeretnénk figyelmetekbe ajánlani. Ezek az általában a népszerű formátumokban (mp3, ogg, wma) rögzített hanganyagok nem helyettesítik ugyan az eredeti művek olvasásának élményét, ám az emlegetett üres perceket betölthetik. A hangoskönyvek nagy segítséget jelentenek a látássérültek számára, a monoton munkákat végzők számára is a kikapcsolódás forrásai lehetnek, s az idegen nyelvű változatok a nyelvtanulást is segítik.

Magyar Elektronikus Könyvtár

A Magyar Elektronikus Könyvtár évek óta változatos műfajú hangoskönyvek egész sorát teszi elérhetővé honlapján. A közzétett művek egyik nagy csoportját a klasszikus szépirodalmi művek jelentik, itt számos középiskolai kötelező olvasmány is szerepel Homérosztól Csáth Gézáig a magyar és világirodalomból. A klasszikus művek mellett kisebb gyakorisággal szakirodalmi (pl. nyelvészeti) munkákat és kortárs szépirodalmi alkotásokat is találunk.
A klasszikus művek válogatott listája elérhető Legeza Ilona honlapjáról, a MEK teljes hangoskönyv-gyűjteményét pedig elérhetjük a keresés során az mp3 formátumra való szűkítés eszközével is. A gyűjteményben a MVGYOSZ által készített, vakok- és gyengénlátók számára kialakított hanganyagokat is találunk.

Magyarul Bábelben

A Magyarul Bábelben a Babel Web Antológia magyar nyelvű testvéroldala. Az oldal magyar nyelvű szépirodalmi művek különböző nyelvű fordításait, illetve világirodalmi művek magyar fordításait gyűjti össze egy felületen, bevonva a munkába a weboldal felhasználóit mint önkéntes fordítókat is. Az itt található "hangos művek" a magyar líra klasszikusai közül kerülnek ki.


Idegen nyelvű hangoskönyvek

Project Gutenberg

A Gutenberg Projekt weboldalán keresztül több ezer idegen nyelvű hangoskönyvet tölthetünk le ingyenesen - a nagy világnyelveken, mint az angol, a spanyol, a német vagy a francia (de a kínai és a tagalog is!) egész könyvtárnyi gyűjtemény áll rendelkezésünkre, de szép számmal képviseltetik magukat a magyarhoz hasonló, kevesebb ember által beszélt és tanult nyelvek is. Ezek között találunk valószínűleg kevésbé élvezhető, számítógép által generált hanganyagokat is, de barátságosabb, "emberi hangú" audiobookokat is. A gyűjtemény gyors ütemben frissül, csak az elmúlt huszonnégy órában legalább harminc új dokumentumot töltöttek fel a Gutenberg Projekt munkatársai. A gyűjtemény eléréséhez kattints ide!


LibriVox

A LibriVox teljesen nyitott, szabad, önkéntes, nonprofit kezdeményezés, amelyhez bárki csatlakozhat: az online közösség tagjai arra vállalkoznak, hogy könyvek fejezeteit olvassák fel, majd az így keletkezett fájlokat közzétegyék. A feldolgozott irodalom alapját a Project Gutenberg által gyűjtött szövegek jelentik. A gyűjtemény mára több ezer hallgatható könyvet tartalmaz, s az alapítás óta megőrizte nonprofit, önkéntes jellegét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...