2012. szeptember 7., péntek

Semmi - egy nihilista ifjúsági regény Skandináviából

"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá."

Ez az első fejezete Janne Teller, dán írónő sok vihart kavart regényének. Pierre Anthon ajkát hagyják el ezek a szavak, majd kisétál az osztályteremből, "felköltözik" egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa a világnak a semmit, a világ, az élet értelmetlenségét. Osztálytársai nem hagyják annyiban a helyzetet, s elhatározzák, hogy bebizonyítják, Pierre-nek nincs igaza. 
"Eddig Pierre Anthon semmi jelét nem mutatta, hogy ő lenne a legokosabb közülünk, de ez hirtelen mindannyiunk számára világossá vált. Mert volt abban valami, amit mondott. Még akkor is ha ezt nem mertük bevallani. Se a szüleinknek, se a tanárainknak, se egymásnak. Sőt még magunknak sem. Nem akartunk olyan világban élni, amilyenről Pierre Anthon beszélt."

Egy pajtában összegyűlve elkezdik építeni a Fontos Dolgok Halmát, amelyre ki-ki - társai választása, majd követelése alapján - ráteheti a számára legfontosabb dolgot. Kezdetben csak egy pár cipő, egy zsoltároskönyv kerül a halomba, majd egyre kegyetlenebb döntések elé állítja a gyerekek közössége a következő "áldozatot", s az események egyre gyorsulva, megállíthatatlanul robognak előre, mint egy tehervonat...

A Semmi felnőtt fejjel sem könnyű olvasmány. Dániai útja, élettörténete is épp olyan kusza, szanaszét ágazó, mint amilyen érzelmeket kivált az olvasóból: kezdetben betiltották, majd elnyerte a dán Kulturális Minisztérium Gyerekkönyv-díját - s innentől kötelező olvasmánnyá tették a skandináv országban.

"Mi történt? Mire tanított Pierre Anthon? Tények vannak, súlyos, egész életre szóló tények, melyekkel együtt kell élni, de szembenézni senki nem akar vele, senki nem szervez osztálytalálkozót, hiszen senki nem is menne el rá. Nincs konklúzió, nincs megoldás. Vér van és halál. Nincs büntetés, nincs feloldozás. Menekülés van és élet. Élet, amelynek Pierre Anthon szerint nincs értelme. Vagy mégis?"

Janne Teller: Semmi. Budapest, Scolar Kiadó, 2011.
181 oldal
2495 Ft


A Semmi című könyvet megtaláljátok az Árpád Gimnázium könyvtárában is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...