2013. április 29., hétfő

Gombár Vince: díjbirkózó, operaénekes és görög-latin szakos tanár

2006-ban jelent meg a Zalai Hírlapban ez a cikk az akkor száz éve született Gombár Vincéről, iskolánk legendás tanáráról, akit a régi diákok így emlegettek: Gombár Vince díjbirkózó, operaénekes és görög-latin szakos tanár... Nagy örömmel olvastuk hét év múltán is.

Száz éve született Gombár Vince


Érdemes időről időre számba venni azokat a zalai kötődésű kiválóságokat, akikre joggal lehetnek büszkék a települések lakói. Ilyen személy volt Gombár Vince, latin-görög szakos tanár is.

Minap, születésének századik évfordulóján a község önkormányzata emléktáblát avatott Zalaszentlászlón a falu szülötte, Gombár Vince (1906-1967) görög-latin szakos gimnáziumi tanár tiszteletére. Életútjába Horváth József, a zalaegerszegi MMIK főtanácsosa segítségével kaptunk bepillantást, s nemcsak azért, mert felesége révén rokoni szálak fűzik Gombár Vincéhez, hanem mert régtől szívügye megyénk híres szülöttei emlékének felkarolása.

Gombár Vince édesapja iskolaigazgató volt Zalaszentlászlón, s ő maga is itt kezdte tanulmányait, amit a keszthelyi Premontrei Gimnáziumot követően a Csornai Premontrei Rend Papnevelő Teológiai Főiskolán folytatott, majd a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen latin-görög nyelvből diplomázott. Tanári pályafutása 1936-ban Balassagyarmaton indult, majd a háborút követően haláláig a Budapesti Árpád Gimnáziumban tanított. Elkötelezett tanári tevékenysége mellett a tudományos életben is szerepet vállalt, klasszikus filológusként tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Ókortudományi Társaságának, a Juventus latin nyelvű folyóirat szerkesztőségének, amelyben számos publikációja jelent meg. Mint szótárbíráló és lektor állandó munkatársa a Szótárbizottságnak.

Kiváló pedagógusi képessége mellett híresen szép tenorhanggal áldotta meg a sors, olyannyira, hogy például 1936-ban a Balassi Bálint-szobor leleplezésekor tartott nagyszabású ünnepségen Schubert Ave Mariáját énekelte, amiről elismeréssel és csodálattal írtak a helyi újságok.

Az Árpád Gimnázium tantestülete és volt neves növendékei 1976-ban Gombár Vince nevével fémjelzett Emlékalapítványt létesítettek, amely azóta is ösztöndíjjal jutalmazza a humán tárgyakban kiváló tanulókat. A Köznevelés című lap egyik akkori írásában az alapítvány kezdeményezői a következőket mondták: Nagyon szerettük őt, mert tőle sokkal többet tanultunk, mint amennyi a tananyag volt... a klasszikusokról lebilincselően tudott nekünk előadást tartani. Egyszer levitt bennünket az iskola közelében lévő amfiteatrum romjaihoz, és ott, a történelmi légkörben szinte megelevenedett mindaz, amit mondott.

Az Árpád Gimnáziumban 2003-ban emeltek emléktáblát a kiváló pedagógus tiszteletére.

Zalaszentlászlón a faluház épületén helyezték el Gombár Vince emléktábláját (régen ennek a helyén volt az iskolaigazgatói lakás, s itt töltötte gyermekkorát), az avatón a helyi Mindszenty József Római Katolikus Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Eljött a kiváló tanáregyéniség leánya is, Gombár Edit, aki mint a családban szinte mindenki, ugyancsak a pedagógus hivatást választotta - Svédországban tanít magyar nyelvet gyerekeknek. Fia, dr. Gombár Endre pedig nyugdíjazásáig az ELTE finnugor tanszékének docenseként dolgozott, könyveiből, fordításaiból több kötetet ajándékozott a zalaszentlászlói könyvtárnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...