2016. április 6., szerda

Alkotópályázat az Óbudai Árpád Gimnáziumban

Idén tízéves jubileumát ünnepelte könyvtárunk alkotópályázata, melynek témája ebben a tanévben az IDŐ volt. Az érdeklődést jól mutatja, hogy összesen 76 pályamunka érkezett be, mintegy 60 diák részvételével. Voltak kiemelkedő egyéni teljesítmények, sokan több pályázatot is beadtak, illetve jellemző volt a csapatmunka is.



A fődíj győztese, Keresztes Fanni és Gyimesi Róbert igazgató úr
A pályázó diákok ezúttal is rengeteg (több mint száz) feladatból választhattak kedvükre valót. Készíthettek például különböző időmérő eszközöket, time lapse videót, képet, grafikát, prezentációt az időmérés történetéről, posztert idővel kapcsolatos szólásokból, tervezhettek menetrendet, írhattak családtörténeti esszét, novellát, verset, elkészíthették családfájukat stb. Sok diákot megmozgatott a riportfilmkészítés. Itt az volt a feladat, hogy árpádos öregdiákokkal készítsenek portréfilmet a régi iskolaéletről, akkori emlékekről. Összesen nyolc film készült el, melyek nemcsak az alkotópályázaton vettek részt, hanem az öregdiák-találkozón is levetítettük őket, illetve bekerültek iskolatörténeti gyűjteményünkbe is mint fontos kordokumentumok. Nagy öröm számunkra, hogy a jelenlegi és régi diákok számára egyaránt nagy élmény volt ez a találkozás, közös munka - bizonyítva, hogy a sokat emlegetett árpádos szellem nagyon távoli generációkat is képes összekapcsolni.  

A pályamunkák kiállítása a könyvtárban
A könyvtárosok és a szaktanárok által közösen kiötölt feladatok kidolgozásában ajánlott szakirodalommal, konzultációval segítjük a diákokat, a pályaművekben elvárjuk a felhasznált források szakszerű megjelölését. Fontos elvünk, hogy a résztvevők alapvetően önállóan dolgozzanak, támogatjuk az egyéni ötleteket, kreativitást. A kezdetektől azt az elvet képviseljük, hogy ne a versenyszellem domináljon a pályázaton. Ezért nem hirdetünk rangsort a díjkiosztó ünnepségen, viszont minden egyes pályázatot szövegesen értékelünk, ezzel kívánjuk elismerni a befektetett munkát.
       
Köszönjük az iskolánk egykori tanáráról elnevezett Szluha Nemzetközi Alapítványnak, hogy évek óta 50000 Ft-tal támogatja pályázatunkat. Április 1-jén a könyvtárunkban tartott eredményhirdetésen a 10000 Ft-os ösztöndíjjal jutalmazott fődíjat Keresztes Fanni (11.a) vehette át, aki hét remek pályázatot adott be, köztük Az alvás periódusai című, saját kutatást is tartalmazó prezentációját, illetve Dr. Tellér Gyula öregdiákunkról készített portréfilmjét (riporter: Mudra András 11.d). Ki kell emelnünk még Valus Dávid (11.b) teljesítményét, aki ugyancsak hét kiemelkedő pályamunkát adott be.

Gratulálunk minden díjazottnak!

Buncsák Piroska
könyvtárostanár




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...