2010. október 29., péntek

Könyvtárak, könyvtárosok, könyvtárépítők az Árpádban

Október 27-én, szerdán kivételesen nem az árpádos diákoktól volt nyüzsgő és tarka a könyvtár, a folyosó, az aula... Az ország minden szegletéből érkeztek az Árpád Gimnáziumba könyvtárostanárok, hogy a Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) Őszi Szakmai Napján együtt gondolkodjanak, gondolkodjunk szakmánkról (mondhatjuk bátran: hivatásunkról), ez alkalommal sajátos aspektusból: a könyvtárépítészet szempontjából.

megtelt résztvevőkkel az Árpád könyvtára

A köszöntők, köztük Gyimesi Róbert igazgató úr beszédét követően a KTE által a könyvtárostanárok számára meghirdetett Iskolai könyvtárat építtetünk és a diákok számára kiírt Tervezz iskolai könyvtárat! című pályázatok eredményhirdetése, majd a KTE Emlékérmek átadása következett.

Gyimesi Róbert igazgató úr és Lázárné Szanádi Csilla, a KTE leköszönő elnöke

A nap valóban az együtt-gondolkodás, együtt-tervezés jegyében telt. Előadásokat hallgathattunk: könyvtárostanárok, könyvtár- és belsőépítészek tapasztalatait; köztük volt Rónyai Tünde tanárnő is, aki az Árpád Gimnázium könyvtárának kialakítása kapcsán felmerült kérdésekről tartott előadást, Döntéshelyzetek és megoldások címmel (Előadásának vázlata - ahogy a többi előadóé is - letölthető a KTE honlapjáról).

Rónyai Tünde előadása: Döntéshelyzetek és megoldások

A nap zárásaként izgalmas műhelymunkán vettünk részt: a könyvtárostanárok alkotta csapatok az Árpád Gimnázium könyvtárának alaprajzát birtokba véve terveztek különféle funkciójú (főként iskolai) könyvtárakat. A tervek sokféleségének valóban csak a képzeletünk szabott határt: gömbfoteleket és babzsákokat, kerekeken gördülő polcokat és falra függeszthető plazmatévét, kisgyermekeket őrző zsibongót és társasjáték-kuckót álmodtunk, képzeletben falat bontottunk és építettünk, hogy ha megépíteni nincs is mindig lehetőség, de elképzelhessük álmaink könyvtárát.

"... és itt mi elkezdenénk bontani a falat... :)" - könyvtárálmodás csoportmunkában

"Sokféleség, kihívás, rugalmasság - Az iskolai könyvtár mindenre képes!" - idén ezt a mottót adta a világ minden könyvtárostanárának az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete az Iskolai Könyvtárak Világnapja alkalmából. Számomra - és tudom, nem vagyok ezzel egyedül - az Őszi Szakmai Nap minden megszólalója ezt bizonyította személyes tapasztalatokkal, munkával: élettel.

Köszönjük!

(fényképek: Dömsödy Andrea - KTE)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...