2024. szeptember 30., hétfő

Új könyveink

Adományozóinknak hála, a tanév első hónapjában is gyarapodhatott új könyvekkel könyvtárunk gyűjteménye. Köszönet érte! Az itt felsorolt könyvek kölcsönözhetők nyitvatartási időben az Árpád Gimnázium könyvtárából.

Szakirodalom

  • Gyarmati György: A Rákosi-korszak – Rendszerváltó fordulatok évtizede Magyarországon, 1945–1956
  • Katz, Daniel: Amikor nagyapám átsíelt Finnországba
  • L. Ritók Nóra: Kettészakadt világ
  • Nádai Magda: Békák és emberek: Empátia ébresztő és a békamentés példái
  • Papp Júlia: Kép és emlékezet: A mohácsi csata és II. Lajos a képzőművészetben
  • Polsko–wegierska czytanka historyczna = Lengyel-magyar történelmi olvasókönyv

Szépirodalom

  • Asimov, Isaac: Az Űrvándor
  • Bánffy Katalin: Ének az életből
  • Bánk Zsuzsa: Az úszó
  • Čapek, Karel: A repülő ember és más furcsa történetek
  • Čapek, Karel: A szenvedelmes kertész
  • Cercas, Javier: A határ törvényei
  • Fenyvesi, Charles: Mikor az angyalok túljártak a világ eszén
  • Fosse, Jon: A másik név
  • Grass, Günter: Hagymahántás közben
  • Heller, Joseph: Képzeljétek el
  • Ignotus Pál: Csipkerózsa: budapesti és londoni emlékek
  • Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit avagy 101 hulla Dramfjordban
  • Kosztolányi Dezsőné: Tüzes cipőben
  • Szilágyi Domokos: Élnem adjatok
  • Verne, Jules: Sándor Mátyás

Idegen nyelvű szépirodalom

  • Maugham, William Somerset: Theatre = Színház
  • Maugham, William Somerset: Ah King : Six stories = Ah King : Hat történet
  • Swift, Jonathan: Gulliver’s Travels = Gulliver utazásai

2024. szeptember 23., hétfő

Játssz offline!

A minket is utolérő mobiltelefon-mentesség nem akadály abban, hogy a könyvtárban ne csak olvasni, tanulni, beszélgetni, de jókat játszani is lehessen. Találtok nálunk különféle társasjátékokat, fejlesztő játékokat, szeptemberi ajánlópolcunkra pedig játékos, fejtörős könyveket gyűjtöttünk nektek.

  • Bizám György: Játék és logika 85 feladatban
  • Erős Zoltán: Fejjáték. 10000 kérdés-felelet
  • Hernádi Sándor: Észtekergető
  • Könemann, Ludwig: SudologIQ. Kvízjáték a Sudoku-táblán 
  • Moore, Gareth: The Great Sherlock Holmes Puzzle Book
  • Monnet, Valérie: 150 jeux de plein aire et d'intérieur
  • Rapoport, Rebecca - Yoder,  J. A.: Gyerekjáték a matek
  • Smith, Stan: Ötperces krimik 
  • Smullyan, Raymond: Mi a címe ennek a könyvnek?
  • Smullyan, Raymond: A hölgy vagy a tigris?
  • Smullyan, Raymond: Sherlock Holmes sakkrejtélyei. 38 izgalmas sakknyomozás
Nyitvatartási időnkben pedig ugyancsak elérhető számotokra makerspace-ünk, amely épp mostanában ünnepli egyéves születésnapját: találtok itt mindenféle hobbieszközöket, színes papírokat, filceket, ceruzákat, legót, fonalakat, amelyeket szabadon használhattok saját kedvetekre vagy akár csoportos projektek megvalósítására is.

2024. szeptember 18., szerda

Mit olvassak?

Időről időre azzal a kéréssel érkeznek olvasóink, hogy ajánljunk könyveket nekik. Őket invitáljuk most egy játékra! 

Ha nincs ötleted, mit olvass, vagy ha egyszerűen csak szereted a meglepetéseket: segít a csupor olvasmányt választani! :-) A csuporban elhelyezett cédulák színei a könyvek témájára, műfajára utalnak, a rajtuk található információ pedig segít eligazodni a könyvtári gyűjteményben, és megtalálni a könyvet a polcon. Gyere, próbáld ki!


Az ötletet a Little Blog of Library Treasures blogról és a Pinteresten terjedő remek gyakorlatokból kölcsönöztük. Köszönet érte! :-)



Szabó T. Anna látogatása

Ma, 12.30 órától a magyar munkaközösség meghívására nagy örömünkre vendégünk lesz a könyvtárban Szabó T. Anna, József Attila-díjas magyar költő, műfordító, író.

Anna a Könyvhétnek adott interjújában így vallott a költészetről:

„A versben a rím titkos jelentése véleményem szerint sokat elárul magáról a nyelv működéséről és a tudatalattinkról. Az anyanyelv tétje számomra a vers. A próza a mesélés, a nyelv teste, vagy vérkeringése, míg a vers a nyelv lelke és idegrendszere.”

Gyere el hozzánk, és vigyél haza egyet Anna versei közül!


A Tovább gomb mögött láthatsz képeket és elolvashatod Fülöp Katalin tanárnő beszámolóját az író-olvasó találkozóról.

2024. szeptember 11., szerda

Árpádos tanárok ajánlják - harmadik rész

Az előző tanév végén arra hívtuk az árpádos tanárokat, hogy ők ajánljanak olvasmányokat nektek és egymásnak. Megtették - ezek közül a könyvek közül válogatunk most. 

Ez posztsorozatunk második része, az első részt itt, a második részt itt olvashatjátok.

Nyeste Katalin

Szabó Magda: Abigél

Ginával, ​Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé.

Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot.

Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon?

Kézér Ildikó

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

„Fahrenheit 451 fok az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég…” A könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek: sosem lehet tudni, ki ellen fordul egy olvasott ember. Guy Montag a tűzőrségen dolgozik, hivatása a könyvégetés, a fellobbanó lángok mindig gyönyörűséggel töltik el. Életében a munka, a nyugtató tablettákhoz menekülő feleség, és három óriási tévéfal a főszereplők. Új szomszédja egy kedves lány, aki furcsa dolgokról mesél: hogy családja esténként leül az asztal köré, és beszélgetnek, hogy a tűzőrök valamikor régen még oltották a tüzet, hogy szép a hajnal, amikor harmat telepszik a fűre, és felkel a nap… Érthetetlen. Egy napon aztán beleolvas egy halálra ítélt könyvbe, az események ettől kezdve megállíthatatlanok…

Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”

A Nobel-díjas fizikus élt-halt a bizarr kalandokért. Önéletrajzi könyvében a maga utánozhatatlan stílusában meséli el nekünk, hogy miről csevegett az atomfizikával kapcsolatban Einsteinnel és Bohrral; hogyan nyitotta ki a feltörhetetlennek hitt iratszekrényeket, bennük a legféltettebb atomtitkokkal; hogyan kísért balettelőadásokat a bongódobján, hogyan nem festette meg a meztelen torreádornőt – és még sok más elképesztő kalandot. Megismerhetjük Feynman csodálatosan különc, mégis nagyszerű pályafutását, amelyet mindvégig magas hőfokon tartott a kivételes intelligencia, az áradó önbizalom és a határtalan kíváncsiság.

Kámán Veronika

Nényei Pál: Az irodalom visszavág

Ez ​a könyv azoknak szól, akik azt hiszik, hogy őket aztán egyáltalán nem érdekli az irodalom:

– akik magyarból ketteseket kapnak – és a kettes nekik már jónak számít

– akiknek piszkos és gyűrött a füzetük – ha el nem veszett már év elején

– akik egyszerűen nem képesek olvasónaplót írni

– akik kizárólag szomszédjukról, illetve a füzetükből másolják a dolgozataikat

– aztán gátlástalanul puskáznak

– akik a „kötelező olvasmány” kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek

– akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik

– akik olyanokat mondanak, hogy minek foglalkozni olyan dologgal, aminek semmi értelme

Nényei Pál középiskolai tanár és irodalomtörténész megírta az irodalom történetét kamaszoknak, és nemcsak azoknak, akiket már eddig is érdekeltek a versek és a regények. A szerző szerint az irodalom nem tantárgy, hanem egy izgalmas terület, ahol érdemes egész életünkben kalandoznunk. A jó tanulók persze használhatják „segédtankönyvként” is, a többiek viszont csak élvezzék a könyv humorát, és nézzenek valami klassz dologként az irodalomra!

James Herriot: Ő is Isten állatkája

James Herriot az egyik legnépszerűbb angol szerző, aki hosszú állatorvosi pályájának élményeiről több sikeres könyvet írt. Ezek jó része nálunk is megjelent. E műve a második világháború utáni évtizedekben, a hatvanas években „született” és yorkshire-i prakszisának humoros történetein kívül külföldi „kiküldetéseiről” is számot ad, ahol is mint állatszállítmányok gondos kisérőjeként szerzett élményeit osztja meg az olvasóval. A végtelenül ember- és állatszerető író visszaemlékszik a háborúban szerzett kivételesen kalandos élményeire is. A szerzőnek ez a könyve először olvasható magyar nyelven.

Németh Réka

Yuval Noah Harari: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése

A ​tisztánlátás hatalom. De hogyan láthatjuk át a világban zajló eseményeket anélkül, hogy elvesznénk az apró részletekben? Például úgy, hogy hátrébb lépünk, és megszemléljük a teljesebb képet: az emberi faj történetét. A Sapiens – Rajzolt történelem című képregénysorozat azt meséli el, hogyan lett egy jelentéktelen majom a Föld nevű bolygó ura, és hogyan jutott el odáig, hogy képes széthasítani az atomot, elrepülni a Holdra, vagy módosítani más fajok genetikai kódját.

Yuval Noah Harari, a könyv mesélője és társai – Prehisztorikus Bill, Doktor Fikció, Lopez nyomozó és sokan mások – a történelem meghatározó és sorsfordító eseményeibe avatnak be minket. A képregény viccesen és szórakoztatóan tárja elénk az emberiség történetét a Sapiens – Az emberiség rövid története című nemzetközi sikerkönyv alapján, amelyet 60 nyelvre fordítottak le, és több mint 16 millió példányban kelt el világszerte. Szellemessége, humora és érdekes karakterei azokat is magukkal ragadják, akiket egyébként nemigen köt le a tudomány és a történelem.

Az emberiség születése a négyrészes képregénysorozat első kötete.

J. D. Salinger: Rozsban a fogó

Ötven évvel az első magyar megjelenése után új fordításban kerül az olvasók elé Salinger regénye.

Főhőse, Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy szanatórium lakójaként meséli el.

Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.

A borítók és a szöveges ajánlók forrása a moly.hu.

 

2024. szeptember 10., kedd

Árpádos tanárok ajánlják - második rész

Az előző tanév végén arra hívtuk az árpádos tanárokat, hogy ők ajánljanak olvasmányokat nektek és egymásnak. Megtették - ezek közül a könyvek közül válogatunk most. 
Ez posztsorozatunk második része, az első részt itt olvashatjátok.

Rónyai Tünde

Anthony R. Pratkanis és Elliot Aronson: A rábeszélőgép

Hogyan ​hirdessünk hatásosan? Hogyan védekezzünk a hatásos hirdetések ellen? Hogyan adjunk el jó terméket? Hogyan adjunk el rossz terméket? Hogyan álljunk ellen a kísértésnek, hogy megvegyük azokat a jó vagy rossz termékeket, amelyeket mindenáron ránk akarnak tukmálni? Hogyan adjunk el jó politikust? Hogyan adjunk el rossz politikust? Hogyan ne vegyük meg azokat a politikusokat, akiket mindenáron ránk akarnak tukmálni? Hogyan tartsunk hatásos beszédeket értekezleteken, gyűléseken vagy akár családi körben? Hogyan ragaszkodjunk álláspontunkhoz az értekezleteken, gyűléseken vagy akár családi körben tartott hatásos beszédek ellenére? Hogyan vegyünk rá másokat olyasmire, ami eszük ágában se volna? Hogyan ne vegyük rá önmagunkat olyasmire, ami eszünk ágában se volna? Hogyan válhat a nevelés propagandává? Hogyan válhat a propaganda neveléssé? Hogyan manipulálhatjuk embertársainkat? Hogyan állhatunk ellen a manipulációnak és a manipulátoroknak? Hogyan növelhető egy politikus vagy egy párt hitelessége? Hogyan láthatunk át a politikusok és a pártok hitelességét növelő trükkökön? Hogyan használhatjuk ki az emberek bűntudatát, szorongásait és félelmeit? Hogyan hányhatunk fittyet a bűntudatunkat, szorongásainkat vagy félelmeinket kihasználókra? Hogyan szervezhetünk hatásos kampányt? Hogyan állhatunk ellen a hatásos kampánynak? E könyv a fenti kérdésekre keresi (és gyakran találja meg) a választ. A két amerikai szerző világhírű szociálpszichológus. Tudományáguk azt kutatja: hogyan viselkedik az ember csapatban, csordában, kis és nagy közösségben – egyszóval: társadalomban. Aronson főműve, A társas lény, Magyarországon is nagy siker volt, négy kiadásban fogyott el. A rábeszélőgép egyszerre szórakoztató olvasmány és közhasznú kézikönyv a meggyőzés mindennapos mesterségéről, annak elméletéről és gyakorlatáról; élvezetes stílusban, a témába vágó karikatúrákkal.

Szerb Antal: A Pendragon-legenda

Bátky János, a fiatal magyar tudós meghívást kap Skóciába, a llanwygani kastélyba, hogy kutatásokat folytasson a rózsakeresztesekkel kapcsolatban. Megérkezése után nem sokkal belekeveredik egy modern bűnügybe, ami egy hatalmas vagyon megszerzése körül forog, illetve kísértetekkel, szélhámosokkal és évszázados rejtélyekkel is találkozik.

Szerb Antal 1934-ben megjelent és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő műve bűnügyi regény, esszéregény és kísértethistória keveréke, valamint mindezeknek a rendkívül szellemes paródiája is egyben, amit a szerző filológiai detektívregénynek nevezett.


Vargáné Szukics Sarolta

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

A ​tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes fejezetekkel, melyek feszültségét vidám kópéságok oldják, és mindezek mögött kuszán húzódnak meg egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálai.

John Steinbeck: Édentől keletre

Steinbeck ​egyik legnagyobb és legismertebb regénye, az Édentől keletre egy család történetét mondja el az amerikai polgárháborútól az első világháborúig. A mű a Káin-Ábel-történet modern változata – két fiútestvér (Aron és Cal) kapcsolatát mutatja be egymással, az apjukkal, valamint gonosz és rosszerkölcsű anyjukkal. A regény az emberi választás jogát és felelősségét kutatja a jó és a gonosz harcában. A sokfelé ágazó és sokfelől egybefutó cselekményekből szinte határtalan körkép rajzolódik elő: a század eleji Amerika bonyolult társadalmi ellentmondásokkal zsúfolt, látványos freskója.

Két család története bontakozik ki a regény lapjain, s a Trask fiúk sorsa szorosan egybefonódik az író, John Steinbeck családjának sorsával. Át- meg átszövik a regényt a szerelem szálai: a bajt hozó, sötét erő testesül meg a gyalázatosan romlott Kate alakjában, s a történet végén egy erős, igaz érzés ragyog fel, két fiatal élet megváltó, boldog ígérete.

A gyakran komor színezetű eseményláncolat ellenére a mű végső kicsengése optimista: az Édenből kiűzött ember helyzete nem reménytelen, mert az akarata szabad, így győzhet a külvilág és saját lelke sötét hatalmain.

Wass Albert: A funtineli boszorkány


Erdély, havasok alja, vadászatok, pásztorok és prepegyitok világa bontakozik ki Wass Albert leghíresebb regénytrilógiájában. Főhőse, Nuca a zord világ ellentéteként maga a lelki szépség: a természet hűséges leánya. Látóasszonyi képessége személyes akaratán túli végzetszerűsége mintegy isteni törvény megtestesítőjévé teszi.

„Régen volt, nagyon régen. Nem három éve: régen. Érted ezt? Lehet valami, ami sok-sok tél és sok-sok nyár óta mindig ugyanolyan, és nem változik, és arra nem mondjuk azt, hogy régen. De ami megváltozik, elmegy, az ha tegnap volt, akkor is régen. Ami meghalt, az régen…”

Gabriel Garcia Marquez: Szerelem a kolera idején

A csodálatos történet 1880-ban kezdődik, amikor a gyönyörű Fermina élvezhetné életét, helyette választania kell két udvarlója között, a jóképű Florentino Ariza és a népszerű Juvenal Urbino doktor között. Ez a gyötrődés és háromszög csaknem 50 éven át tart.

A meghökkentő befejezésű szerelmi történet egy buja, lüktető, letűnt világban játszódik, melyet egyaránt uralnak a misztikus események és a sztentori hangú bölömbikák; ahol a tengerben olykor még feltűnik egy éneklő vízitehén keblén a borjával, vagy egy gyönyörű vízihulla; ahol még a legjózanabb gondolkodású embernek is természetesnek tűnik, hogy a tárgyak olykor elsétálnak a helyükről. Teljesen más világ ez, mint a mi közép-európai, misztikumtól mentes és romantikátlan valóságunk.


A borítók és a szöveges ajánlók forrása a moly.hu.

2024. szeptember 9., hétfő

Árpádos tanárok ajánlják - első rész

Az előző tanév végén arra hívtuk az árpádos tanárokat, hogy ők ajánljanak olvasmányokat nektek és egymásnak. Megtették - ezek közül a könyvek közül válogatunk most.

Csányi Levente

Ottlik Géza: Iskola a határon

Az ​író új regénye egyrészt szabályos diákregény, mulattató, néha tragikumba forduló diákcsínyekkel, ártatlan vagy borsos kamasztréfákkal, ugyanakkor jóval több is ennél: egy társadalom lélektani regénye. A Horthy-korszak leendő katonatisztjeinek neveléséről, a határszéli kadétiskoláról szól a regény, ahová az úrifiúkat küldik, hogy a legérzékenyebb kamaszkorban történő kínzatások és az embertelen fegyelembe való nevelés után legtöbben maguk is nevelőikhez hasonló kínzókká, fegyelmezőkké legyenek. Azaz: egy erkölcstelen társadalom áldozataiból ennek a társadalomban a védelmezői. Ottlik hitelesen és nagy művészettel ábrázolja ezt a testi-lelki terrort, aminek védtelenül ki vannak szolgáltatva ezek a kamaszok, és azt a folyamatot, amely odáig zülleszti őket, hogy ezt a természetellenes világot természetesnek és egyedül lehetségesnek fogadják el. A kadétiskola komor, baljós épülete a huszas évek ellenforradalmi Magyarországának szimbóluma – és a regény ennek a szimbólumnak társadalmi és erkölcsi tartalmát, valóságát mutatja be, ítéletet mondva fölötte.

Svarczné Micheller Erzsébet

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.

August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

A ​harminckét éves Charlie Gordon, aki a szellemileg visszamaradt felnőttek iskolájába jár, önként veti alá magát egy veszélyes orvosi kísérletnek. Csak homályosan érti, hogy mi is fog vele történni, de egyvalamiben biztos: okos akar lenni. Úgy véli, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az emberek értékeljék és szeressék. De a kísérlet egész más eredménnyel jár, mint amire számított. Charlie előmeneteli jelentéseiből megismerhetjük a szinte analfabéta, melegszívű ember útját az emberektől elidegenítő zsenialitás elefántcsonttornyáig, majd azon túl is.

Nánay Mihály

Fekete István: Zsellérek

Vajon mennyire határoz meg egy embert paraszti származása és környezete? Képes-e az esze, a tanulmányai révén előrelépni a társadalmi ranglétrán? Az először 1939-ben megjelent nagy sikerű Zsellérek a Horthy-korszak első évtizedének történelmi kulisszái között játszódik, a magyar vidék, a magyar parasztság aktuális gondjait-bajait taglalja, és arra megoldásokat is ajánl. A regény nem csupán az önmagával vívódó, paraszti örökségére büszke Zsellér Péter fejlődésrajza, hanem egy olyan drámai történet is, amely az olvasó elé tárja a módosabb földművelő réteg sorsdillemáit.

A borítók és a szöveges ajánlók forrása a moly.hu.

 

2024. szeptember 4., szerda

Az iskolai könyvtár összeköt - Boldog új tanévet kívánunk!

A Könyvtárostanárok Egyesülete tanévköszöntő képeslapjával kívánunk mindenkinek szép, új, könyves élményekben gazdag új tanévet! :-) A tanév során várunk titeket új ajánlópolcokkal, társas és fejlesztő játékokkal, maker space-szel, babzsákokkal, alkotópályázattal és iskolatörténeti csodákkal, nemzetközi könyvjelzőcsere-programmal, izgalmas eseményekkel, előadásokkal.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...