2012. április 23., hétfő

A legszebb egyetemi könyvtárak

A Flavorwire nemrégiben közzétette a huszonöt legszebbnek ítélt felsőoktatási könyvtár fotóját - nagyon imponáló a válogatás, érdemes kattintani! A cikk bevezetőjében említi, hogy a felsőoktatási könyvtárak - legyenek patinásak vagy modernek, digitálisak vagy hagyományosak, minden esetben az egyetemi élet középpontjában helyezkednek el - így volt ez a régi időkben, és ma sincs másképp. Olyan könyvtárépületek kerültek bele a gyűjteménybe, mint a Yale Egyetem könyvtára, a dublini Trinity College könyvtárterme (amely méltán érdemli ki a "The Long Room", "a hosszú szoba" elnevezést), vagy a Berkeley Egyetem könyvtára.

Magyar könyvtárat nem találunk a gyűjteményben, noha néhány hazai felsőoktatási könyvtár is méltán helyet foglalhatna a legszebb könyvtárak között.

Az ELTE Egyetemi Könyvtárának patinás barokk könyvtárterme az ország legrégebbi, ma is használatos könyvtártermei közé tartozik - ha nem a könyvtári munkában vesz részt, konferenciák, kiállítások, koncertek számára ad otthont.



A Kaptárnak is becézett pécsi Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot 2010-ben adták át, egyike Magyarország legszebb új építésű könyvtárainak. "Az új intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a Pécsi Városi Könyvtár és a Csorba Győző Megyei Könyvtár összevonásával létrejött Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, továbbá magába foglalja a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárat is." (forrás)


A képek forrásai:
ELTE Egyetemi Könyvtár: KI és EK
Pécsi Tudásközpont: stomfoto.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...