2020. december 9., szerda

#ISKOLATÖRTÉNET: Tornatermünk egykor - és a jövőben

Most, hogy kézzelfogható realitássá vált a régi tornatermek visszaépítése, nem árt, ha tudjuk, hogyan is nézett ki erdetileg az épületnek ez a része. Posztunkban megosztunk néhány izgalmas képet a tornateremből nagyelőadóvá, majd most ismét tornateremmé váló iskolai terünk múltjából, iskolatörténeti gyűjteményünkből - Buncsák Piroska tanárnő sorait olvashatjátok.

1. kép: A tornaterem 1940 körül.

„Mint sokan tudjátok, a nagyelőadó helyén erdetileg egy tágas, parkettás, kazettás mennyezetű tornaterem volt, amibe az aulából egy szélesre tárható ajtón lehetett belépni (ott, ahol később a büfé volt). Azt már kevesebben tudják, hogy ez csak az egyik tornatermünk volt, mert L alakban kapcsolódott hozzá egy kisebb is. Egy nagy eltolható ajtó választotta el a két temet, így egybe is lehetett nyitni őket. Ez az ajtó jól látható az 1. fotón, ami a vadonatúj nagy tornateremben készült (háttal az aulának). A kis tornateremről (ami lényegében a mostani tornatermünk helyén állt) nincs felvételünk. 

2. kép: Tornaóra a régi tornateremben.

A tágas, világos nagyobbik tornateremben elfért egy szabályos kosárlabdapálya. Itt tartották az iskolai ünnepélyeket, bálokat, színielőadásokat is. Ld. 2., 3. fotó. A 2. kép hátterében különösen jól látszik a termet az aulával összekötő ajtó.

3. kép: Iskolai ünnepség

Az épületből való kiszorulásunk az 1960-as évek közepén kezdődött, először csak elvették tőlünk az aulát és a nagy tornatermet. Pár évvel később az udvar is a Kandóé (Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola) lett, a nagy tornatermet pedig szétverték, feltöltötték betonnal, és előadótermet építettek a helyére. Na, ennek lesz most vége! 50 év után visszaáll az eredeti állapot. Sőt, ha lehet hinni  a látványterveknek, a tornatermünk szebb lesz, mint valaha.” 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...