2021. március 19., péntek

Könyvtár otthonról: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatása

Bár a koronavírus-járvány miatt a könyvtárak országszerte zárva vannak, számos szolgáltatásukat távolról is igénybe vehetjük. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számos adatbázisra, online információforrásra fizet elő, s ezeket beiratkozott olvasói számára a zárvatartás ideje alatt is elérhetővé teszi. A tudományos adatbázisokon túl elérhetők az Akadémiai Kiadó szótárai, a Digitalstand folyóiratai, számos kiadó archívuma, valamint az Arcanum különféle adatbázisai.

Az elérhető adatbázisokról itt nyújt tájékoztatást a szolgáltató.

„Az adatbázisok egy része a szolgáltatókkal kötött szerződések alapján a kölcsönzőjeggyel rendelkező olvasók számára folyamatosan elérhetők otthonról is; más online gyűjtemények kizárólag a járványhelyzet miatti zárvatartás időszakában használhatók távoli eléréssel. Ilyen például az Arcanum Digitális Tudománytár: a szolgáltató Arcanum Adatbázis Kft. lehetővé tette, hogy olvasóink addig, amíg a könyvtár a járvány miatt zárva tart otthonukból is elérjék ennek több mint 30 millió oldalnyi tartalmát” – így tájékoztatja olvasóit szolgáltatásáról a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

Hogyan érhetem el?

A könyvtár honlapjának tájékoztatása szerint „az adatbázisok egy része a szolgáltatókkal kötött szerződések alapján a kölcsönzőjeggyel rendelkező olvasók számára folyamatosan elérhetők otthonról is; más online gyűjtemények kizárólag a járványhelyzet miatti zárvatartás időszakában használhatók távoli eléréssel. Ilyen például az Arcanum Digitális Tudománytár: a szolgáltató Arcanum Adatbázis Kft. lehetővé tette, hogy olvasóink addig, amíg a könyvtár a járvány miatt zárva tart otthonukból is elérjék ennek több mint 30 millió oldalnyi tartalmát”.

Mindazon olvasók számára, akik érvényes olvasójeggyel rendelkeznek, néhány beállítás elvégzése után  szabadon hozzáférhetnek a könyvtár által előfizetett és otthoni használatra is rendelkezésre bocsátott adatbázisokhoz. Akiknek nincsen olvasójegyük, „egy online regisztrációt követően, kedvezményesen, egy könyvtári napijegy áráért 30 napra érvényes virtuális jegyet válthatnak. A virtuális olvasójegyhez kapcsolódó ún. online olvasói státusz kizárólag az adatbázisok távoli elérésére jogosít”. 

Könyvtár otthonról

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár figyelmünkbe ajánlja a Könyvtár otthonról elnevezésű ingyenes szolgáltatást is, amelynek keretében a könyvtár munkatársai segítenek az adatbázisok használatában, információkeresésben. Ha szívesen használnád ezeket az információforrásokat, természetesen az Óbudai Árpád Gimnázium könyvtárosait is keresheted, szívesen segítünk akár a hozzáférésben, akár a tényleges információkeresésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...