2024. október 14., hétfő

Csereprojektek az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában

2013 óta évről évre részt veszünk világméretű szakmai szervezetünk, az International Association of School Librarianship (IASL) programjaiban, amelyek az iskolai könyvtárak októberben ünnepelt nemzetközi hónapjához kapcsolódnak. Nem lesz ez másképp az idei tanévben sem.

Az idei világhónap az iskolai könyvtárak közösségteremtő és -összekovácsoló erejére kívánja felhívni a figyelmet: kiemeli azok szerepét a nagyobb közösségen belüli kapcsolatok, együttműködés és elköteleződés előmozdításában. 

Ahogy egy alkalommal Matt Haig amerikai szerző – akinek számos kötete elérhető magyar nyelven is – elmondta: „A gyerekek most is éppen ugyanannyira szeretik az olvasást és a könyveket, mint egykor. Az iskolai könyvtárak és könyvtárosok tökéletes kapuőrök, akik segítik, hogy a könyvek iránti szenvedély már korán megszülessen és fennmaradjon. A könyvtárak közösségi tapasztalattá teszik az olvasás szeretetét; nem pusztán tudományos, de társadalmi, sőt pszichológiai értékkel is bírnak. Egy jó könyvtár az iskola dobogó szíve.” (Alison Flood: Neil Gaiman leads authors demanding action to halt decline of school libraries, The Guardian, 2017. november 23.)


Idén egy hagyományos és egy új kezdeményezésnek is részesei lesznek az árpádos diákok:
  • a nemzetközi könyvjelzőcsere-programban Litvániából (Klaipėda), Romániából (Iași, Jászvásár), Portugáliából (Oliveira de Azeméis) és Indiából (Gudzsarát) érkező csoportokkal cserélik ki alkotásaikat diákjaink;
  • a nemzetközi könyvajánlócsere-programban pedig mindhárom csoportunk egy-egy indiai osztály diákjaival működik majd együtt.
Nagy izgalommal várjuk a közös munkát! Az előbbi projektet Svarczné Micheller Erzsébet tanárnő, az utóbbit Belley Kinga tanárnő koordinálja a könyvtárostanárokkal közösen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...