2011. október 5., szerda

Filmklub az új tanévben is

Októberben Simon Péter tanár úr jóvoltából újra elindul a Filmklub a könyvtárban! Ezúttal az Orlando című filmet nézzük meg együtt, majd szívesen látunk Titeket némi teára, sütire és beszélgetésre - október 14-én az órák után!


A Sally Potter rendezte angol-francia-holland filmdráma Virginia Woolf regényének adaptációjaként Erzsébet királyné korától kiindulva mintegy négyszáz év eseményein vezeti át a nézőt.
"A fiatal Lord Orlando 1600-ban megígéri az idős Erzsébet királynőnek, hogy örökké fiatal marad. Ezután a film cselekménye csaknem 400 évet ölel át: az androgün szépségű allegorikus figura korokon és évszázadokon vezeti át a nézőt a shakespeare-i időktől kezdve a felvilágosodáson és a romantikán keresztül a modern korig, miközben a film kétharmadánál nővé, azaz Lady Orlandóvá változik.

A hős (férfiként és nőként egyaránt) folyamatosan „kibeszél” a filmből a nézőnek, hogy közvetlenül is érzékeltesse vele állandó és századokon át nem változó magányát, minden korban egyformán fennálló idegenségét. Emellett a mű a szép, veretes szavak mögött meghúzódó merev, álszent világot, a semmit is próbálja megragadni." (est.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...