2012. január 11., szerda

Egy régi-új szótár a könyvtárban

Ha létezik jó értelemben vett celeb a könyvek világában, akkor a most megjelent A magyar nyelv nagyszótára III. kötete biztosan az. Az ötlet egy egynyelvű nagyszótár készítéséről már 1831-ben felvetődött, ám akkor a hosszadalmas munka előbb megakadt, minthogy kiadhatták volna az első köteteket. A szótárszerkesztés 1985-ben vett új lendületet, s több, mint 20 év múlva, 2006-ban megjelent az első két kötet: az első rögtön a Segédletek címet viselte, bemutatva a szótár szerkesztési elveit, szerkezetét, használati módját; a második kötettel pedig elindult a tényleges szótárkötetek kiadása. A hosszas várakozás azonban meghozta eredményét: a szótár feldolgozott szókincsének tagadhatatlan előnye, hogy szótárazott jelentéseiben és példamondataiban egyaránt túlnyúlik a szinkrónia határain, és történeti dimenziót érvényesít, amikor az elmúlt csaknem 230 esztendő szókincséből merít. (Részlet Ittzés Nóra főszerkesztő előszavából)


A 18 kötetesre tervezett sorozat várhatóan mintegy 110 ezer címszót dolgoz majd fel. A közelmúltban megjelent III. és IV. kötet sajtóbemutatóját november 29-én tartották az MTA Nyelvtudományi Intézetének Tanácstermében.

A magyar nyelv nagyszótárának első három kötetét megtaláljátok a könyvtárban - közülük a harmadikat karácsonyi ajándékként kaptuk a 8. b osztálytól: köszönet érte!

A magyar nyelv nagyszótára. III. kötet : B - Bes. Bp. : MTA Nyelvtudományi Intézet, 2011. 1039 p.


a kép forrása: Irodalmi Jelen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...