2011. szeptember 5., hétfő

(E-) könyvélmények

Olvasóterem, olvassbele.hu, OSZK-mobilapp... Ebben a bejegyzésben néhány nyári könyves leleményről szeretnénk beszámolni.

Az olvasóterem.com a frissen megjelent könyvekből válogat, de pásztázz a könyvpiacon megjelenés előtt álló irodalmat is, interjúkat, recenziókat tesz közzé. Számontartja a legtöbb bevételt szerzett, legtöbbet kölcsönzött könyveken túl az olvasással kapcsolatos aktuális felmérések, olvasási statisztikák eredményeit, a könyvesbolti sikerlisták legjobbjait is. Különös, hogy az igényes írások, a blogforma és a közösségi weben - facebookon, twitteren - való jelenlét ellenére sem formálódik igazán aktív felhasználói-olvasói közösség az amúgy már 2009 decembere óta működő weboldal köré...


Az olvassbele.hu-ra akkor akadtam rá, amikor egy olasz könyv rég várt magyar fordítására vártam, és minden sor, amit olvashattam belőle, nagyon értékesnek bizonyult. Ez a weboldal a könyvesboltok "Újdonság!" polcain fellelhető frissen megjelent irodalmat csempészi a monitorra, lehetőséget ad, hogy ne csak ajánlásokhoz, kritikákhoz, de a megjelent könyvek részleteihez is hozzáférjünk. Az oldal különlegessége, hogy nemcsak a helyi szerzők, de az egyes kiadók is publikálnak rajta. Jellegéből adódóan kevesebb alapos kritikát, elemző recenziót találunk az oldalon, mint pl. az olvasóterem.com esetében, de a csillapíthatatlan kíváncsiságot az új könyvek iránt mindenképpen kielégíti az olvassbele.hu. Érdekes megfigyelni, hogy a fenti weboldallal ellentétben az olvassbele.hu köré mennyivel aktívabb felhasználói kör szerveződik jobbára a facebookon, de a blogbejegyzésekhez való kommentek esetében is.


Könyvtár a mobilodon?
Felfigyelhettünk erre a hírre, ha nyomon követtük a nyár e-technológiával, okostelefonokkal kapcsolatos híreit. Persze a könyvtárak szempontjából sem utolsó jelentőségű a hír, miszerint az Országos Széchenyi Könyvtár és a Nokia együttműködéséből új e-könyvolvasó alkalmazás született, amely mostantól ingyenesen érhető el a Nokia webáruházából. A MEK-app segítségével több, mint 4500 letölthető kötet áll rendelkezésünkre, de ez az állomány természetesen folyamatosan bővül és az igényeknek megfelelően több szempont szerint kereshető.


S a post végére valami vidám:
Egy amerikai infografika a könyvtárosok "anatómiáját" szemlélteti. Ebből kiderül, hogy egy átlagos tengerentúli könyvtáros 25-54 éves, szinte biztos, hogy nő, rajong az olvasásért, az utazásért, a zenéért és a főzésért, és teljes munkaidős státuszában alig keres kevesebbet, mint egy kórházi ápoló. Arról, hogy a könyvtárosok döntő többségben szemüvegesek és az átlagosnál nyolcszor gyakrabban használják a "pssszt!" szót, nem szól a fáma, de ha érdekelnek a részletek, ide kattints!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...